Видове лични кредити

0
35

Има два вида лични заеми: обезпечени и необезпечени.

1.Необезпечените лични заеми не са обезпечават със съпътстващо обезпечение. Кредиторът решава дали отговаряте на условията въз основа на вашата финансова история. Ако не отговаряте на условията за необезпечен заем или искате по-нисък лихвен процент, някои заемодатели също предлагат обезпечени или обезпечени заеми.

2.Обезпечените лични заеми са обезпечени с обезпечение, като спестовна сметка или сертификат за депозит. Ако не можете да извършите плащанията, заемодателят обикновено има право да поиска вашия актив като плащане по заема.

Къде можете да получите личен заем

Банките вероятно са едно от първите места, за които се сещате, когато мислите къде да вземете заем. Но те не са единственият вид финансова институция, която предлага лични заеми.

Кредитни съюзи , компании за потребителско финансиране, онлайн заемодатели и партньорски или индивидуални заемодатели също предлагат заеми на тези, които отговарят на изискванията.

Съвет: През последните години се появиха много интернет кредитори. Ако не сте сигурни дали кредиторът е легитимен, помислете за проверка в Бюрото за финансова защита на потребителите или Бюрото за по-добър бизнес.

 Лични заеми в сравнение с други опции за заем

Въпреки че личните заеми могат да ви осигурят парите, от които се нуждаете за различни ситуации, те може да не са най-добрият ви вариант. Ако имате добър кредит, можете да изберете кредитна карта за прехвърляне на баланс с въвеждащ ГПР от 0%. Ако можете да изплатите остатъка, преди лихвата да се покачи, кредитната карта може да е по-добър вариант.

Въздействието върху вашите кредитни резултати

Когато кандидатствате за заем, заемодателят ще поиска вашия кредитен отчет като част от процеса на кандидатстване. Това е известно като твърда проверка , която обикновено намалява кредитния ви рейтинг с няколко пункта.

Твърдите проверки обикновено остават във вашите кредитни отчети около две години.

Когато пазарувате за най-добрите лихвени проценти и такси, някои кредитори, при които вече имате акаунт, ще проверят кредита ви. Това е известно като мека проверка и не засяга вашите кредитни резултати.

Помислете за проверка на лихвените проценти и таксите при кредитори, които правят меки проверки, което няма да повлияе на резултатите ви.