Декинг за тераси – особености

0
2070

Както местните, така и чуждестранните производители на декинг са широко представени на пазара. Продуктите на всяка марка имат отличителни черти, които ви позволяват да извършвате удобно и практично подреждане на вашата тераса, място за отдих или друг избран район. Този вид покритие се предлага както от масивно дърво, така и WPC дъска (дървено-полимерен композит).

При изработване на терасен декинг от обработена дървесина се използват два метода за защита на материала от преждевременна повреда – импрегниране и топлинна обработка. Готовата дъска донякъде променя естествения си нюанс, но в същото време придобива такива свойства като устойчивост на гниене и резистентност към размножаване на гъбичките. Срокът на експлоатация на обработения материал е 15-20 години. Трябва да се отбележи, че е невъзможно да се изрязват дървените плочи, тъй като уникалните качества се губят при отстраняването на защитния слой.

Въздействието на висока температура върху дървото(около 200 ° C) завинаги променя свойствата му. Значително намалено тегло, намалени абсорбционни характеристики. Благодарение на парната обработка дъската става с благороден меден оттенък. Не се препоръчва обаче да се монтира на места с интензивни натоварвания, тъй като поради ниската плътност повърхността може да се промие.

Лесно е да се различи импрегнираният декинг от дъската, обработена с пара. За това е необходимо да се изстърже горния слой. Ако цветът на вътрешния и външния слой не се различава, това означава, че дървото е претърпяло дълбоко, вакуумно импрегниране.

Композитният декинг не подлежи на горене, устойчив е на високи механични натоварвания, непривлекателен за класа безгръбначни и гъби. Значителни недостатъци на панелите са неестествен вид и податливост на деформации при претоварване. Пазарът предлага два вида композитни продукти – грундирани и неполирани дъски. Визуално те не се различават и имат същите технически характеристики. И така, каква е разликата между тях?

Някои производители гарантират, че полирането води до нехлъзгаща се повърхност. Тук производителят подвежда потребителя. След един месец експлоатация, терасите от двата вида декинг ще имат абсолютно идентични характеристики на приплъзване. Основната причина за такова обработване е коригирането на дефекти, произтичащи от неспазване на технологичния процес, но понякога вината е и в използването на нискокачествени суровини. Тези фактори влияят на геометричната форма на готовия продукт и за да скрият някои от “несъвършенствата”, дъските са полирани.