Ето как за кратко време да организирате почистване на отпадъци и покъщнина

0
106

Има моменти, когато почистването е истинско предизвикателство. Не знаете откъде да започнете и със сигурност нямате представа, кога ще завършите. Ето един възможно най-практичен план за „биене на всеки рекорд“, в постигането на чистота.

Най-важно е времето

За генерално почистване ви трябва поне един ден. Не се опитвайте да прецените времето, което ще завършите, защото теорията никога няма да съвпадне с практиката. Въоръжете се с търпение, спокойствие и доза витамини.

  • Поддръжка на дивана и матраците

Въпреки че диванът във вашия хол е покрит с калъфи и възглавници, той натрупва много прах. В комбинация с частици пот, животински косми или влага, той прониква във влакната на материала и го уврежда, като същевременно променя цвета си. Разберете, как да почистите дивана възможно най-ефективно, независимо дали е от плат или кожа.

Матраците на леглатате също трябва да бъдат внимателно вакуумирани. Те трябва да се обръщат периодично, за да се избегне образуването на неравности и повреда на материите, от които са направени. Някои матраци имат специални лица, които трябва да се използват в зависимост от сезона.

  • Почистване на килими и подови настилки

В зависимост от възприетата техника ще прецените и подходящия момент за почистване на килимите. Не използвайте метла, защото тя захваща прахови частици, микроби, алергени и микроби. Много голямо количество прах ще остане във въздуха и по-късно ще се утаи върху пода, мебелите, електрическите уреди и дрехите. Освен това метлата благоприятства развитието на ларви и хлебарки в дома ви.

Още по ефикасен начин за въвеждане на дома в ред е като правите периодично почистване на отпадъци и покъщнина.

Прахосмукачката и измиването на пода са последният етап от почистването. Ако трябва да почистите паркет или ламиниран паркет, ще трябва да сте много внимателни. Използвайте вакса за паркет или специални продукти за поддръжка.

Ламинираният под е най-лесен за почистване, но с малко количество вода. Изстискайте мопа добре, за да избегнете намокряне с вода и подуване на пода. В зависимост от дебелината му (6 мм, 7 мм и т.н.) ще разберете, дали е препоръчително да използвате моп с гореща пара или не.

  • Освежаване на дома

Малките детайли винаги добавят стойност към големите неща. Ако сте приключили с почистването и смятате, че всичко е готово, направете почивка за половин час и се отпуснете. Ще забавите темпото и ще може да забележите аспектите, които са ви убягнали. Може би сте забравили да избършете праха от картините и огледалата, да полеете цветята или да почистите рафта с обувки.

След като приключите с последните детайли е време да разкрасите къщата. Почистващите продукти могат да оставят неприятна, досадна миризма. Отворете широко прозорците на стаята, за да позволите смяна на въздуха и да освежите атмосферата. Използвайте специални освежители за въздух, ароматизирани пръчици или парфюм за стая, за да завършите успешно почистването.

Източник: Чистачи.com