Завивки за вашия дом

0
22

Какво е завивка и защо трябва да я използвате в леглото си?

Една от големите тенденции за покриване на леглото е завивката, подплата, която се състои от две части и е практично решение, което измести обичайните юргани и шалтета.

Независимо дали са изработени от естествени или синтетични влакна, качествените завивки имат големи предимства, тъй като освен че красят леглото, те обикновено имат дълъг живот

Какво представлява завивката?

От скандинавски произход, завивката обикновено е изработена от бяла, обикновена или щампована тъкан и е специално проектирана да бъде покрита с калъфка , докато пълнежът може да бъде направен от естествени или синтетични влакна.

Юрган, пух или завивка?

Завивката или пухът често се бърка с юргана, но това е подвижна подплата, която покрива вътрешността на естествените или синтетични влакна, с които е напълнена.

По този начин завивката осигурява топлина при ниски температури и комфортно усещане, когато е подплатена. От друга страна, юрганът е едно парче и се шие, тоест външната страна не може да се отдели от вътрешната, което осигурява топлина и подслон.

 Какви видове завивки има и как се използват?

Обикновено има два вида спални завивки, чиято разлика е в вида на пълнежа, който имат.

От една страна, завивката от естествени влакна има патешки или гъши, вълнени, копринени или памучни пера. Поради тази причина този тип се счита за луксозен, тъй като е висок и лек, освен че осигурява повече топлина и има полезен живот до 20 години.

От друга страна, завивката с пълнеж от синтетични влакна или микрофибър се препоръчва за хора, които имат алергии към пера или пух, но има тенденция да съхранява по-малко топлина и е по-малко удобна, като има полезен живот от 10 години.

 Какви предимства има завивката?

Освен че украсява леглото и го прави по-удобно, завивката се пере лесно, тъй като е достатъчно да я извадите от калъфа и да я поставите в пералнята, избягвайки разходите за пране, както е при повечето завивки.

Важно е обаче, независимо дали става въпрос за завивки от естествени или синтетични влакна, те да са с добро качество и трябва да се третират с необходимото внимание, тъй като в противен случай могат да се отворят, оголвайки перата или микрофибъра.