Избор на трапезна вода

0
1160

Трапезната вода се предпочита за всекидневна употреба, защото се отличава с добри питейни качества. Може да се употребява в чист вид, като чай и да се използва за готвене. Съдържанието на калций и магнезий предизвикват натрупвания по нагревателните уреди – електрически кани, кафе-машини и други. За това за тях е необходима вода с ниско съдържание на тези елементи.

Използването на минерална вода постоянно е нежелателно, защото тя е с високо съдържание на различни минерални вещества. За постоянна употреба е трапезната вода, негазирана. Въглеродният диоксид, който се съдържа в течността, понижава киселинността на водата и оказва дразнещо действие на стомашно-чревния тракт. Оптимален показател за киселинността на подходящата вода за пиене е 7. За понижаване киселинността в стомаха е подходяща вода с показател малко по-висок от 7. Киселата среда в червата създава условия за развитие на полезната микрофлора. Бутилираната вода се разделя на мека и твърда в зависимост от съдържанието на калций и магнезий. За хората, страдащи от остеопороза и за децата се препоръча твърдата вода, а меката се използва за приготвяне на различни лечебни отвари и сиропи.

При съдържание на 10 г минерални вещества на литър вода същата може да се пие без назначение от лекар, но в продължение до 3 седмици. Минерална вода със съдържание от 20 до 50 г на литър минерали се пие само с назначението на лекар и под строг контрол. Цялата информация за нивото на минерализация е описано на етикета на бутилката.

Благодарение на системата за контрол в лабораториите се следят процесите на производство на трапезна вода. През първия етап водата за пиене се подлага на внимателно почистване. За трапезна вода може да се използва даже вода от водопроводната система. С внимателното филтриране от нея се извличат не само вредните примеси, но и всички полезни минерални вещества и соли. За да се върнат всички положителни качества на пречистената вода се прави изкуствено насищане със соли. За това е много важно при покупка да се знае от какъв източник е трапезната вода. Всяка бутилка е с етикет, на който е оказан състава на водата и източника.