КАКВА Е ВАШАТА БАНЯ?

0
54

Преди да изберете каквато и да е плочка за стените на вашата баня, трябва да си зададете няколко въпроса: малка ли е, искам ли да изглежда по-голяма, има ли естествена светлина или е тъмна? Ако си зададете всички тези въпроси, можете много да стесните търсенето. Помислете, че има плочки от всякакви размери, стилове, цветове и дори се различават по материали. 

МАТЕРИАЛИ ЗА ПЛОЧКИ: КОЙ ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Има много видове плочки за баня в зависимост от материала:

  • Керамични плочки: те са най-евтините плочки за баня и съответно най-използваните. Предлагат лесна поддръжка
  • Порцеланови плочки: въпреки че са подобни на керамичните плочки, тяхната цена е по-висока. Освен това се почистват лесно.
  • Порцеланови гранитогресни плочки: техният успех се дължи на броя покрития, които предлагат. Въпреки че са малко по-скъпи от предишните, те имат нулева порьозност и са много издръжливи.
  • Стъклени плочки: тяхната цена е по-висока от тази на керамиката или порцелана. Освен това са лесни за поддръжка и почистване.

Keramo

КАК ДА ИЗЧИСЛЯ КОЛКО ПЛОЧКИ МИ ТРЯБВАТ?

Ще трябва добре да измерите пода и стените на вашата баня и да умножите ширината по височината. За модела, който сте избрали за стените, можете да извадите площта на вратата и прозореца, ако банята разполага с такъв. В случай на пода ще трябва да извадите пространството на душа, ако върви с различно корито или покритие, или на ваната.

Във всеки случай винаги е препоръчително да закупите 10% повече материал, в случай че има повреди или трябва да смените плочката в бъдеще. Помислете, че понякога покритията могат да варират малко в цвета си, така че идеалът е всички те да са от една и съща игра.

 ПОДОВИ ПЛОЧКИ

При избора на плочки за подова настилка в банята трябва да се съобразите със степента им на неплъзгане (фактор, който не е важен при избора на модел за стените). Ако помещението е мокро, трябва да се уверите че няма да има подхлъзване и падане.

 КАКЪВ ЦВЯТ ДА ИЗБЕРА ПЛОЧКИТЕ?

Всичко ще зависи от размера и количеството светлина, която има вашата баня. По този начин, в тъмни бани или с много дървени елементи, идеалното е да изберете светли плочки, които отразяват цялата светлина, която получават. Ако освен това са с гланцово покритие, ефектът ще е по-голям.