Какво да правим при запушена канализационна тръба?

0
1152

Водопроводните проблеми, причинени от запушени канализационни тръби, могат да бъдат скъпи и неприятни за собствениците на жилища. Ние обясняваме признаците на проблема и кога да се обърнете към професионалисти като Шалом ВиК.

Запушената канализация е главоболие за много собственици на жилища, но запушената канализационна линия е на съвсем друго ниво. Когато главната канализационна линия е запушена, може да бъде трудно или невъзможно отпадните води, независимо дали са черни или сиви, да излязат от водопроводната система на дома ви. Вместо да се отмиват чисто, всички отпадъци, които се опитвате да изхвърлите от дома си, остават в тръбите и в крайна сметка се връщат обратно през канализацията.

Ако се сблъсквате с този проблем, ще трябва да отпушите тръбата. Почистването на канализационната линия не е забавно, но е необходимо, за да може домът ви да функционира безпроблемно.

Запушена ли е главната ми канализационна тръба?

Странни шумове от тоалетната ви. Вода, която бълбука от душа ви, когато пускате пералнята. Може би се чудите какво означава, ако от канализацията на душа излизат отпадни води? Това са някои от признаците, че може да имате запушена главна канализационна линия – сериозен водопроводен проблем.

Запушената канализационна дренажна линия може да повлияе на водопроводната инсталация в целия ви дом. В тежки случаи може да се стигне до връщане на необработени отпадъчни води от канализацията. А това не е желателно за никого.

Какво причинява запушването на канализационната тръба?

В повечето случаи, особено в по-старите къщи, корените на дърветата могат да попречат на безпроблемното функциониране на канализационната система. Привлечени от топлината и влагата на канализационната линия, корените на дърветата се промъкват през малки пукнатини или хлабави връзки в тръбата. Хранейки се с богатите хранителни вещества, които намират там, корените се разрастват и създават запушване на канализационната тръба. В крайна сметка тоалетната хартия или други отпадъци се захващат за корените, което допълнително пречи на водата да преминава през главната канализационна линия.

Промиването на санитарни продукти, като хартиени кърпи, кърпи за лице, продукти за женска хигиена или дори много дебела тоалетна хартия, също може да запуши канализационната линия. Това обаче е много по-рядко срещан проблем. Ако приемем, че тези предмети стигнат достатъчно далеч, канализационните тръби обикновено са с диаметър 6 инча. С други думи, за да се запушат, са необходими много насипни материали.

Единична бавно промиваща се тоалетна обикновено не е признак за задръстена канализационна линия, нито пък единична бавно течаща или лесно запушена канализация в дома ви.

Обикновено започвате да имате проблеми с всички канализационни тръби в дома си, но най-вече с тоалетните – и то с всички тоалетни наведнъж. Ако всичките ви тоалетни предизвикват препълване на други канализационни тръби при пускане на водата или ако те преливат, когато се използва друго приспособление, не се притеснявайте, че не знаете как да потапяте тоалетната правилно – проблемът е в канализационната линия, която за съжаление е много по-голям проблем.

Ако смятате, че главната ви канализационна линия е запушена, можете да излезете навън и да махнете капачката на главната канализационна тръба, за да освободите налягането в системата. Бъдете внимателни и стойте на една страна, докато я сваляте – всички отпадъчни материали, които са се задържали във водопроводната система на дома ви, ще се изсипят навън. Това трябва да позволи на тръбите ви да се отводнят, за да можете вие или профенсионалните водопроводчици от Шалом ВиК да се заематe отстраняването на запушването.