Как да изберем кожено яке

0
133

Коженото яке е удобно, практично и незаменимо в ежедневието. То е от тези дрехи в гардероба ни, които се купуват „за повече от една година“.

То е надеждна защита от дъжд и сняг, както и оригинално допълнение към визията ви. Затова ще ви покажем как да изберете не само качествен модел, но и такъв, който да отговаря на вашия стил и ежедневни нужди.

Качествена кожа

Днес производителите на кожени якета ни предлагат продукти от овча, телешка, биволска, свинска и говежда кожа. Най-често срещаният и икономичен вариант са якетата от свинска кожа, но такова яке бързо се износва и губи първоначалния си вид. Най-издръжливите и са якетата от биволска кожа.

Има много начини да проверите качеството на продукта, но сега ще упоменем само най-простите и надеждни методи:

  • Поставете дланта си върху повърхността на якето – ако кожата е естествена, ще усетите топлината на материала. Ако направите това с изкуствена кожа, тя ще е студена при допир.
  • Сложете малко вода върху повърхността на якето. Естествената кожа трябва да абсорбира влагата и да промени цвета си към по-тъмен. Изкуствената не абсорбира вода.
  • Обърнете внимание на подгъва на якето – при якетата от естествена кожа той е леко груб, за при якетата от изкуствена кожа – гладък.
  • Повърхността на кожата трябва да е равна и гладка, без гънки или деформации. В зоната на подмишниците и джобовете, а също така и върху лактите, трябва да е подсилена, тъй като на тези места кожата се протърква най-бързо.
  • За да проверите качеството на боята и защитната водоотблъскваща импрегнация, вземете парче плат със светъл цвят, леко го навлажнете и разтрийте кожената повърхност. Платът не трябва да се оцвети.

Трябва да се отбележи, че днес якета, изработени от изкуствена кожа също са много популярни. Ако изработката е качествена, тогава няма проблем. За да се предпазите от измами, винаги пазарувайте в предварително проверени места – няма значение дали става дума за онлайн или физически магазини.