Как да помогнете на детето си да избере музикален инструмент

0
24

Умението да свириш на музикален инструмент е прекрасно. Децата са естествено любопитни и с въображение и много от тях ще успеят да научат музиката много бързо и ще я заобичат. Умението да свири на инструмент и да чете ноти по-късно ще бъде полезно в живота на детето ви. Проучванията показват, че свиренето на инструмент подобрява академичните умения, развива физическите умения и изгражда социални умения. При избора на инструмент за детето си помислете за практически фактори, като например неговата възраст, предпочитания и личност.

Вземете предвид възрастта им.

Ако е на повече от шест години, ще има голямо разнообразие от музикални инструменти, от които да избира. Ако обаче е на по-малко от шест години, ще бъде ограничен до вида инструменти, с които може да борави физически. Ако избирате инструмент за дете под шест години, най-разумно е да изберете цигулка или пиано. По-малките деца могат по-лесно да боравят с тези видове инструменти.

– Пианото може да бъде отличен избор за малко дете, тъй като осигурява основни умения. Детето може да разбере по-добре музиката, като свири на пиано, тъй като има визуално представяне на музиката, което може да помогне за разбирането на музикалната теория.

-Цигулките също са добър избор, особено защото могат да бъдат изработени в малки размери за много малки деца. Освен това им помага да се научат да настройват инструмента, което е важно за развитието на музикалните им способности.

Преценете колко добре координирано е детето ви.

Някои музикални инструменти работят най-добре, ако детето има много добра координация. Помислете дали те са общителни. Децата, които обичат да са в центъра на вниманието, са привлечени от инструменти с главни роли. Хората с аналитично мислене могат да свикнат с определени инструменти. Например кларинетът и пианото често са добър избор за много аналитично дете. Тези инструменти изискват повече аналитично мислене и любопитство. Ако детето ви не е толкова аналитично и е по-общително, изберете саксофон, тромпет, флейта, китара, акордеон и др.

Позволете на детето си да участва в избора

Обърнете внимание на частите от песента, които му допадат. Позволете му да слуша музика с вас. Това може да ви помогне да разберете на какъв инструмент би му харесало да свири. Обърнете внимание на звуците, на които реагира, и разгледайте инструментите, които ги произвеждат.

Помогнете на детето си да опознае музиката. Водете ги на концерти, прослушвания и т.н., където могат да чуят и видят различни инструменти. Проучването ще му помогне да открие какви инструменти го интересуват.