Кои са най-добрите плочки за баня?

0
210

Какви плочки да изберете за вашата баня?

Един от най-важните фактори при избора на плочки за банята е издръжливостта на материалите. Искате те да са здрави, устойчиви на надраскване и лесни за почистване. Керамиката, гранитогресът и мраморът са чудесни варианти за банята. Можете също така да помислите за винилови плочки за пода. Друг фактор, който трябва да вземете предвид при избора на плочки за банята, е тяхната естетическа привлекателност. Всеки има свои собствени предпочитания по отношение на естетиката на банята. Някои хора предпочитат рустикален вид, други предпочитат модерен минимализъм, а трети се насочват към тропическа тематика. Какъвто и да е вашият вкус, има плочки за вас.

Керамични стенни плочки

Керамичните стенни плочки са един от най-често срещаните избори за банята. Те са достъпни, изключително издръжливи и се предлагат в широка гама от стилове и цветове. С керамичните плочки получавате ниска абсорбция на вода, което помага за предотвратяване на развитието на мухъл и бактерии, което ги прави идеален избор за бани. Керамични стенни плочки могат да се монтират както върху гипсокартон, така и върху бетонна стена. Те са устойчиви на влага и са лесни за почистване и поддръжка. Керамичните плочки се предлагат в две разновидности: глазирани, които се предлагат с лъскави и гланцирани покрития, и неглазирани, които са матови и с грапава повърхност.

Ламинирани стенни плочки

Ако искате стенни плочки, които са едновременно издръжливи и модерни, можете да опитате ламинирани стенни плочки. Ламинираните плочки са изработени от тънко парче естествен камък или керамика, което е залепено върху плоскост от дървесни влакна. Те са много по-издръжливи от керамичните си аналози и са по-малко порьозни, което ги прави по-добър избор за зони с висока влажност, като например банята.

Гранитогресни плочки за стена

Гранитогресните стенни плочки са отдавнашен фаворит, когато става въпрос за плочки за баня. Те са един от най-издръжливите и лесни за почистване материали. Освен това са устойчиви на поглъщане на вода и имат ниска степен на задържане на вода, което ги прави чудесен избор за зони с висока влажност. Гранитогресните плочки се предлагат в голямо разнообразие от цветове и се предлагат както с полирани, така и с неполирани покрития. Те са идеални за банята, защото са устойчиви на надраскване и се почистват лесно. Можете да ги почиствате с почти всичко: сапун, вода или дори с четка за зъби.

Мраморни подови плочки

Ако искате да заложите на традиционен вид в банята си, мраморните подови плочки са най-добрият избор за вас. Мраморът е вид метаморфна скала, която е изключително издръжлива и лесна за почистване. Той е устойчив на петна и вода, което го прави отличен избор за банята. Това е материал, който заслужава инвестиция и който ще ви служи цял живот. Мраморни подови плочки се предлагат в голямо разнообразие от цветове и шарки. Те са идеални за банята, защото са лесни за почистване и наистина издръжливи.

Винилови подови плочки

Виниловите подови плочки са най-добрият избор, ако разполагате с ограничен бюджет. Те са евтини, предлагат се в много стилове и цветове и са лесни за почистване. Могат да се монтират както на пода, така и на стената, което ги прави универсален вариант за вашата баня. Виниловите плочки са водоустойчиви, но не могат да издържат на екстремни температури или висока влажност. Подходящи са за банята, защото са лесни за почистване и лесен монтаж.