Къпане на новороденото дете

0
118

Първото къпане на бебето е специален повод, но работата с малкото хлъзгаво телце във водата може да бъде изнервяща. Все пак първото къпане на новороденото е радост – а и през първите дни и седмици не потапяте бебето в много вода.

Кога трябва да изкъпете бебето си за първи път и колко често трябва да къпете новороденото си?

Знаете ли кога да къпете новороденото си и кога трябва да бъде първото му къпане? Това събитие може да се планира, когато пожелаете, стига да изберете време, в което няма да бъдете прекъснати или изкушени да бързате с къпането. Трябва да изкъпете бебето си за първи път в рамките на една седмица след раждането му. Само не къпете бебето веднага след хранене (най-добре е да изчакате няколко минути, за да се успокои храната) или когато е преуморено.

Някои хора предпочитат бебетата да са по-будни сутрин, но други могат да я насрочат за ранната вечер като част от заниманията за лека нощ. Направете къпането част от релаксираща рутинна процедура преди лягане, която включва последно шише или кърмене, книга и кратка песничка, когато е време да се успокои.

Имайте предвид обаче, че новородените не се нуждаят от много миене (два или три пъти седмично е достатъчно) и в началото ще я къпете само с гъба, докато пъпната връв не падне, което обикновено се случва една до три седмици след раждането.

Колко често трябва да къпете бебето си?

Ежедневното къпане не е необходимо, докато бебето не се изцапа на земята (бебетата не са подвижни и не могат да вдигат много мръсотия). Бебето ви трябва да се къпе само два или три пъти седмично, а прекалено честото къпане може да изсуши чувствителната кожа на бебето ви. На новородените трябва да се правят само бани с гъба, докато пъпната им връв не изсъхне и не падне.

Избягвайте бани във вана, ако пъпната връв на бебето е все още непокътната или ако пенисът на обрязаното новородено не е заздравял. Вместо това почиствайте с ръце или с бебешка кърпа. Когато бебето ви е готово, намерете равна повърхност – плот в банята или кухнята, легло или дори пода – и почиствайте внимателно и за кратко с гъбата, докато свикне с нея.

Когато бебето ви е готово да премине към къпане с гъба, преминете към бебешка вана и след това към голяма вана, когато започне да сяда самостоятелно и надрасне ваната за бебета. Нищо не е по-сладко от това бебето да се плиска във ваната, а сапунената пяна да оставя петна по пухкавите гънки и ямички, но винаги не забравяйте да имате предвид безопасността. Никога, никога, никога не оставяйте бебето си само във ваната.

Каква е идеалната температура за къпане на бебето?

Когато потопите китката или лакътя си във водата за къпане на бебето, за да проверите температурата, тя трябва да е приятно топла, а не гореща.

Как се къпе бебе?

След като сте избрали мястото и времето за къпане на бебето, разгледайте този списък с предложения, за да направите процеса малко по-лесен и безопасен:

– Създайте рутина. Времето за къпане ще ви помогне да настроите телесния часовник на бебето, особено ако го правите вечер (“Мама или татко ме къпят – почти е време за сън.”) След къпането приглушете осветлението и поддържайте ниски нива на шум и активност, за да затвърдите посланието за сън. Разбира се, ако вие и бебето ви предпочитате друго време на деня, това е добре.

– Наблюдавайте поведението му. Ако бебето ви е гладно, намръщено или с разстроен стомах, трябва да отложите къпането – то няма да е полезно за никого.

– Съберете материалите си. Тъй като не можете да оставите бебето си във ваната (а и не е забавно да търсите необходимото с мокро, голо бебе), подгответе всичко под ръка. Бебешки сапун и шампоан, памучни кърпички, памучни топчета, една или две плюшени кърпи и пластмасов съд – всичко това е необходимо. Може да са необходими и нова пелена, чисти дрехи и мехлем или крем за пелени след баня.

– Направете снимки на събитието. Искате ли да си спомните колко мокри и диви са били първите дни? Подгответе фотоапарат заедно с партньора си, приятел или роднина, особено ако това е първото къпане на бебето.

– Дръжте го на топло. Тъй като бебетата бързо губят телесна топлина, особено когато са голи, уверете се, че помещението за къпане е достатъчно топло, като се стремите към температура от 24 до 27 градуса. (Ако е необходимо, банята може бързо да се затопли с пара от душа.) За да не изстине бебето, поставете топла кърпа върху откритите му части, например върху коремчето. Напълнете я с достатъчно вода, за да покрие долната част на тялото му, около 4-5 см вода, независимо дали използвате бебешка вана или мивка. Никога не поставяйте бебето във ваната, докато тя е все още гореща. Водата трябва да е топла (не гореща) и можете да я проверите с лакътя си или с вътрешната страна на китката си, които са по-чувствителни от върховете на пръстите ви. За да избегнете изгаряне на детето, първо пуснете студената вода и след това я изключете.

– Овладейте нещата. Внимателно спуснете бебето във ваната, първо с крачетата, с една ръка под главата му (с другата ръка хванете подмишницата му, която е най-далеч от вас), а с другата поддържайте дупето му. Скоро ще разберете как да я държите, дори и да е хлъзгава като риба. След като влезе, не я оставяйте във водата твърде дълго – това може да раздразни кожата ѝ и да я изстуди.

– Използвайте само малко сапун. Наистина използвате сапун за баня на новородено с гъба, но използвайте нежен и се концентрирайте върху ръцете и областта на пелените ѝ. Освен ако не е наистина мръсна, през повечето дни можете да използвате само вода за останалата част от тялото ѝ.

– Обърнете внимание първо на лицето. Потопете кърпа за миене или памучно топче в топла вода и внимателно избършете едното око от вътрешния ъгъл навън, след което избършете другото око с друг ъгъл или чисто памучно топче. Намокрете кърпата напълно и измийте лицето (малко сапун е достатъчен), като обърнете специално внимание на местата около устата и под брадичката, където могат да се събират мляко и слюнка, както и отвътре и зад ушите. (Никога не почиствайте ушите на бебето с памучен тампон.)

– Изкъпете бебето си. Измийте шията и торса на детето си с кърпа, потопена в топла вода. Ако все още има пънче, маневрирайте внимателно около него; не е проблем да избършете нежно коричките около него. След това почистете подмишниците и между пръстите. Уверете се, че сте влезли в гънките и цепнатините на кожата.

– Не бързайте с интимните части. За да почистите гениталиите на бебето, използвайте мека, чиста кърпа, нежен сапун и хладка вода. Имате роднина от женски пол? Измийте областта отпред назад, като не забравяте да избършете внимателно между кожните гънки. Ако момченцето ви е било обрязано, почистете пениса му; ако не е било обрязано, не е необходимо да отдръпвате препуциума му. След това се погрижете за мъничкото дупе (използвайте малко сапун).

– Използвайте бебешки шампоан, който е без сълзи. Ако има някаква коса, тоест. Ако няма, използвайте кърпа за миене, за да избършете лицето ѝ. Намокрете скалпа на бебето с вода и малко количество шампоан. Масажирайте с възглавничките на пръстите си областта около фонтанелите (меките места) на върха на главата. Няма да пробиете, така че не се притеснявайте; просто бъдете нежни. Ако бебето ви развие люлееща се шапка, посъветвайте се с педиатъра си да втриете малко минерално масло върху главата му преди къпане (за да повдигнете коричките и да разхлабите люспите) и след това да го избършете внимателно с мека кърпа.

– Не го насилвайте. Ако бебето ви напълно презира къпането във вана, опитайте с гъба за няколко дни, преди да опитате отново. В крайна сметка то ще разбере.

– Бъдете предпазливи. Винаги дръжте поне една ръка върху тялото на бебето, когато то е във или близо до ваната. Ако забравите нещо, ще трябва или да вземете бебето със себе си, или да помолите партньора си, детегледачката или член на семейството да ви го донесе.