Неща, които трябва да имате предвид, преди да вземете пари назаем от семейството и приятелите

0
132

Когато парите са ограничени, защото сте загубили работата си, били сте съкратени или имате много дългове за изплащане, тегленето на наваксващ заем може да ви даде почивка и да облекчи стреса от финансовите затруднения . Въпреки че може да отговаряте на изискванията за заем за консолидиране на дългове, понякога приятелите и семейството също могат да предложат добра сделка за заем.

Преди да поискате заем от приятели или семейство, помислете за тези предимства и недостатъци.

  1. Може да навреди на връзката

Заемът на пари от приятел е почти винаги рисковано. Родителите ви може да ви простят, ако никога не върнете заем от 1000 лева, но не разчитайте, че вашият приятел ще направи същото, ако не може да ви върне.

Освен това всяко движение на разходите, което правите след като вземете този заем, може да бъде проверено от заемодателя. Ако правите несъществени покупки и пътувате, докато дължите пари на някого , можете да се обзаложите, че заемодателят ще забележи и вероятно ще възрази.

  1. Можете да спестите пари от лихви

Заемането на пари от хора, които познавате, има своите недостатъци, но има и големи предимства. Освен ако майка ви не е лихварка, тя вероятно няма да начисли стотици долари лихва по заем или да изпрати главорез да ви счупи краката, когато закъснеете с плащането.

Приятел, който ви дава пари назаем, може да намали лихвите ви, така че не приемайте тяхната доброта за даденост. Правете плащанията си навреме и бъдете благодарни за всички тези пари, които сте спестили.

  1. Възможно е да не можете да върнете сумата

Може би точно сега планирате да си намерите по-добре платена работа, да намалите скъпите разходи и да карате старата си кола, за да можете да изплатите заема на най-добрия си приятел или брат. Често обаче нещата в живота не вървят по план. 

Може да не намерите по-добра работа, или колата ви да се развали и може да се наложи да вземете голям заем за ново превозно средство. Или човекът, който ви е дал пари на заем, може сам да е изправен пред финансови затруднения и да иска да ускори изплащането.

  1. Можете да избегнете хищни кредитори

Ако нямате добър кредит, можете да станете мишена за хитри кредитори и измамни практики за кредитиране. Може дори да сте толкова отчаяни, че да влезете в магазин за бързи заеми  и да платите изключително висока лихва или да предоставите собствеността върху колата си като обезпечение за заем.

Ако работите за възстановяване на кредита си и изплащането на просрочени и други дългове е част от този план, вземането на заем от някой от вашето семейство или кръг от приятели вероятно е по-добър вариант. Въпреки това продължете с повишено внимание. Това е вашият шанс да промените живота си към по-добро, така че се възползвайте от този заем, за да можете да го изплатите възможно най-скоро и да запазите отношенията си с кредитора непокътнати.

  1. Умно е да поставите условията на заема в писмен вид

Освен ако не сте наистина безотговорни, вероятно сте искрени в изплащането на заем от приятел или член на семейството. Ето защо е добра идея да опишете условията и договора за кредита в писмен вид, за да избегнете недоразумения по-късно.

Какво да включите в договор за личен заем: Участници в заема, заета сума; лихвен процент (ако има такъв); дата, на която кредитът трябва да бъде изплатен; очакваната сума на месечното плащане.

Източник: ИНВЕСТИЦИЯ, КРЕДИТИ, ЗАСТРАХОВКИ