Няколко безпогрешни признака, че имате лош шеф

0
141

Има ги, има ги:

Несъмнено. Можем да свидетелстваме. И от време на време дори намираме някои изключително добри. Но сега няма да говорим за характеристиките на добрия шеф.  Ще говорим за “лошите” шефове.

Просто сме виждали толкова много нещастни, огорчени хора на работното си място, някой дори болни, „заради“ лош шеф, че не можем да устоим на изкушението да направим малък принос за общото благо и да разпространим заключенията си по темата, ако могат да бъдат от полза.

 

Не се вслушва в мнението на екипа и винаги е прав

Добрите идеи не идват само от шефа. Всеки член на екипа може да има ефективно и ценно мнение или решение, но ако нямате място да го изразите, сте загубени. Лошият шеф не слуша другите и е склонен да мисли, че само той има способността да генерира добри идеи. Дори и да направи грешка той ще отрича до последно, и никога няма да си признае за объркването което се е получило.

Шефът, който генерира страх

Те използват стратегията на доминиране и омаловажаване на служителите в работната среда. Вярват, че ако доминират и създават страх у тях, ще успеят да запазят силата и превъзходството си.

Шефът, който лъже

Шефът, който лъже, не заслужава доверие, това не е добра основа за продуктивна връзка.

Някои могат да станат толкова имунизирани срещу собствените си лъжи, че да могат да се убедят, че лъжите са истина. Те могат да легитимират позицията си, като си мислят, че другите го правят, сочат с пръст другите и използват малки лъжи, за да скрият грешките като цяло.
Други лоши шефове просто не могат да се справят с последствията от казването на истината.

 

Вашият шеф има досадния навик да ви звъни в почивния ви ден

Шефът ви звъни ли ви в почивните дни през уикенда или на почивката? За да се справите с този тип шефове, трябва да поставите границите си отрано.

 

Вшият шеф е клюкар

Когато вашият шеф разпространява слухове или клюки за персонала, това е обезсърчаващо, неудобно и непрофесионално.  Вашият ужасен шеф може да се опита да ви повлече надолу, но по-добре дипломатично да стоите настрана от битката. В противен случай може да се окажете на опасно място, ако новината се разпространи по-нататък.

Не искат да чуят вашата гледна точка

Упоритите шефове са много често срещани. Но има тънка граница между това да изглеждаш непокорен и да спориш за своя случай. Ако вашият шеф е такъв, имате най-добрия шанс да промените поведението му. Избягвайте изкушението да водите едни и същи битки отново и отново. Променете аргументите си, за да намерите компромис и документирайте случая си. Не трябва да губите битката или войната.

Източник: Обяви за работа