Няколко съвета да запазите чаршафите си бели

0
77

Ако ще инвестирате в качествени чаршафи, един от вашите приоритети несъмнено е да ги поддържате безупречни. Дори и най-добрите тъкани могат, ако не се третират правилно, да поемат износването от многократна употреба. Въпреки това, ако имате добър продукт, е относително лесно да се уверите, че той запазва най-добрите си характеристики за дълго време.

Ако носите грим, не забравяйте да го премахнете преди лягане

Всъщност това е добър съвет за грижа за кожата. Почти всички гримове включват емулгатори, и сгъстители в състава си. Това означава, че дори и да не оставя видими следи, остатъчният грим улавя масла и се смесва с тъканта, улеснявайки химическите процеси, които в крайна сметка пожълтяват вашите чаршафи.

Ако изцапате чаршафите си, почистете ги незабавно

Дори не е нужно да ги перете. Просто вземете почистваща кърпа или гъба и малко количество течност за миене на съдове и веднага атакувайте малки петна. Течността за миене на съдове е по същество повърхностно активно вещество, което означава, че прекъсва напрежението между твърдите частици.

Перете белите чаршафите редовно

Може да изглежда като очевидна препоръка, но истината е, че белите чаршафи трябва да се перат по-често от останалите. Идеалното е веднъж седмично. Докато спите  вие винаги оставяте по чаршафите пот, и мъртва кожа. Всичко това се отмива, разбира се, но ако го оставите да се натрупа, белите чаршафи започват да пожълтяват. Това пожълтяване може да бъде премахнато, но по-добре безопасно, отколкото да съжалявате.

Не използвайте белина

В крайна сметка белината оставя тъканта бяла, но проблемът е, че пожълтяването на белите чаршафи се дължи на петна с протеинов произход. Хлорната белина реагира различно на протеините, отколкото на други елементи и това ще направи петната още по-жълти. На пазара има подходящи избелители за бели чаршафи. Те могат да бъдат намерени във всеки супермаркет. Оцет или хлебна сода  също действат добре.

Оставете ги да изсъхнат на въздух, ако е възможно.

Това не влияе пряко на цвета, но е много определящо. Сушилните са груби към тъканите и сушенето на въздух ще запази чаршафите ви да изглеждат по-удобни и по-нови за много по-дълго време. Износената тъкан технически може да е бяла като нова, но няма да изглежда бяла с просто око.