Ползите от музикалното образование

0
332

Независимо дали едно дете показва музикално заложби още от малко или няма музикална насока, музикалното образование в училище може да допринесе много ползи за развитието му. От много направени проучвания по света оказва се, че до-ре-ми е също толкова важно, колкото А-Б-В.  

Проучванията са установили, че изучаването на музика улеснява изучаването на други предмети и подобрява уменията, които децата неизбежно използват в други области. Богатото на музика преживяване за деца чрез пеене, слушане и танц, наистина носи много голяма полза за децата, докато са във формалното си обучение в училище. Изучаването на музикален инструмент в ранна детска възраст също отваря много врати за детските способности.

Правенето на музика включва нещо повече от ползването на гласа или пръстите, с които се свири на инструмент; дете, изучаващо музика, трябва да използва множество набори от умения, често едновременно.  В началото за децата това е просто игра, но постепенно, ако те продължат да се занимават сериозно, навлизат в един нов безкраен музикален свят.

Музикалното образование спомага за развитие на езиковите способности у децата. Музиката подсилва естествения стремеж на децата да учат звуци и думи, фонеми, комбинациите между тях, защото те погледнати от един друг ъгъл имат своята музикалност. Чрез музиката децата запомнят по-лесно фрази и думи, а развитието на музикални способности спомага за развитието и на по-добро вербални такива. Също така изследвания показват, леко покачване на коефициента на интелигентност при деца вземащи уроци по пиано на 6 години. Интересно е да се отбележи, че при изследванията на музикални паралелки се забелязва по-високо IQ от това на колегите им от театралните паралелки. При вторите обаче се наблюдава по-изразено социално поведение отколкото при музикантите.

Изследванията показват, че мозъкът на музикантите, дори по-младите, работи по различен начин от този на немузикантите. Има някои добри изследвания в областта на неврологията, че децата, занимаващи се с музика, имат по-голям ръст на невронната активност, отколкото хората, които не са в музикално обучение. Логично е защото когато си музикант и свириш на китара, цигулка, пиано,  барабани, трябва да използваш повече от мозъка си. Това не значи, че всеки трябва непременно да се занимава с музика и да става музикант. Тези изследвания през годините се правят с цел да се покаже колко е важно музикалното образование в училище, с цел да се постигат все по-добри резултати откъм знание и умения у подрастващите.

Нека обаче запазим справедливия тон и да изясним някои неща. Музиката може да подобрява способностите на децата при учене и други немузикални задачи, но е важно да разберете, че музиката не прави човек по-умен. Както учените обясняват, многото присъщи ползи за музикалното образование включват да бъдеш дисциплиниран, да научиш умение и за живота, да бъдеш част от музикалния свят, да си част от изпълнението на сцената, да си част от нещо, с което можеш да се гордееш, и какво ли още не. В този смисъл цялата инвестиция в музикалното образование на поколенията се връща към тях, по строго индивидуален начин. Всеки ще има по-добро разбиране за себе си, за изкуството и за света, който го заобикаля.

Източник: MUSIC SHOP