Свойства на смленият джинджифил

0
131

Джинджифилът (лат. Zingiber, Zinziber) е род многогодишни тревисти растения от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). На руски се наричат ​​сурови или обработени коренища на растението Zingiber officinale Roscoe – един от видовете от този род (обикновено седем вида се отличават).

Смята се, че ботаническото наименование на джинджифила идва от “singabera”, което означава “рогат корен” на санскрит.Популярното име за корен от джинджифил е бял корен.

Разпространение на джинджифила

Произхожда от страните от Южна Азия. В момента се отглежда индустриално: в Китай, Индия, Индонезия, Австралия, Западна Африка, Ямайка, Барбадос. През Средновековието джинджифилът е въведен в Европа, където е използван като подправка и лекарство. По-специално, коренът от джинджифил се счита за едно от основните средства за предотвратяване на чумата. В началото на 16 век джинджифилът е един от първите, докаран в Америка и бързо се разпространява там.

Коренището на джинджифила има вид на закръглени, разположени предимно в една равнина, разделени с пръсти парчета. Отдалече наподобява различни фигури. В зависимост от метода на предварителна подготовка се различават два вида джинджифил:

  • бял джинджифил е предварително измит джинджифил, обелен от повърхностния по-дебел слой;
  • черен джинджифил – нелекуван.

И двете са изсушени на слънце. В резултат на това черният джинджифил получава по-силна миризма и по-остър вкус. На почивката джинджифилът е светложълт, независимо от вида. Плътта на младите коренища е почти бяла; колкото по-старо е коренището, толкова по-жълто е при фрактурата.

Външни признаци на изсушен корен от джинджифил:

– Цветът на външната повърхност е светлокафяв.
– Цветът при нова почивка е кафяв.
– Миризмата е пикантна, характерна, ароматна.
– Вкусът е пикантен, остър.
– Специфичните характеристики са характерна миризма, остър вкус.
– Химичният състав на джинджифила

Съдържанието на етерично масло в сухи коренища е 1,5-3%, основният му компонент е цингиберен (zingiberen) – до 70%, съдържат се също камфен, цинеол, бисаболен, борнеол, цитрал, линалоол. Също така джинджифилът съдържа витамини С, В1, В2, А и незаменими аминокиселини.