5 важни неща при избор на домоуправител

0
574

Не малко хора смятат, че изборът на домоуправител, е нещо много елементарно. Това обаче не е точно така, защото не всеки човек може да се нагърби с управлението на етажната собственост и да бъде адекватен. Има много примери, в които се издига кандидатурата на даден съкооператор, а той от своя страна не върши нищо за благото на общото.

В следващите редове ще изброим пет важни неща за избора на управител на входа, които трябва да знаете. Ако всичко написано в тази статия бъде изпълнено от човека, който сте наели за управление на входа, то значи няма да имате проблеми, в противен случай се налага да го смените, тъй като той явно не може и не иска да поеме отговорност.

1. Истински добър домоуправител е този, който се грижи за съседите си. Той трябва да изслушва техните проблеми и да се опита да ги разреши. Ако се обърнете към управителя с молба, а той я отхвърли, то това е сигнал, че е дошло време за смяна на управлението.

2. Поемайки поста управител на входа, се съгласявате да следите за стриктното спазване на “Закона за управление на етажната собственост”. Задължително се запознайте с този закон, за да бъдете пълноценен домоуправител. От друга страна съкооператорите в една сграда трябва да бдят за спазването на законите, и ако той не ги спазва, да го санкционират.

3. Силният шум в късните часове, непристойното поведение на съседите и тормоза са все задължения на домоуправителя. Той имат правата да накаже провинилите се, като им отправи забележка или ги предложи за глоба пред съответните органи. В случай, че вашия управител не се интересува от проблемите ви, можете да пристъпите към неговата смяна.

4. Воденето на домова книга, регистрирането на квартиранти, събирането на такси и тем подобни, също спадат към задълженията на всеки добър домоуправител. Все пак този човек има власт във входа и е длъжен да я прилага, за да бъде всичко точно и изрядно.

5. На петото последно място поставяме съвестта на домоуправителите. Ако те бъдат пристрастни при вземането на решения, това значи, че не са за този пост. Потърсете алтернатива, ако забележите тенденциозно поведение от страна на управителя или друг член на УС във входа ви. Запомнете тези неща и съблюдавайте за тях в ежедневието си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here